Mar Borrajo, Tarragona 1984

“Per descomptat que, quan les paraules s’escriuen, passen a formar part del món visual. Com la major part dels elements del món visual, esdevenen coses estàtiques i, com a tals, perden el dinamisme tan característic del món auditiu en general i de la paraula parlada en particular. Perden molt de l’element personal, en el sentit que la paraula escoltada ens ha estat dirigida, mentre que la paraula vista no ho ha estat, i la llegim o no, segons vulguem. Perden aquella ressonància emocional i èmfasis descrites, per exemple, per Monrad Krohn(…) I així, en general, les paraules, en fer-se visibles, passen a formar part d’un món de relativa indiferència pel qui les veu, un món en el qual la força màgica de la paraula ha estat abstreta.”

McLuhan, Marshall. La galaxia Gutenberg. Barcelona: Círculo de Lectores, 1998, p. 33.

M’interessa la capacitat expressiva del llenguatge escrit en totes les seves vessants: el significat d’allò que llegim, veiem i sentim. Busco recuperar aquesta força màgica de la paraula parlada mitjançant la plàstica.

De la cal·ligrafia em fascinen conceptes com la importància de l’ara i aquí: les lletres no es poden esborrar, així que, escriure’n una implica concentrar tota l’atenció en ella i, un cop traçada, es deixa enrere per pensar en la següent. Però mai perdent de vista que aquesta lletra formarà part d’una paraula, d’un pàrraf i d’una pàgina. I és aquesta inmediatesa i atenció una de les meves premisses principals alhora de treballar.

L’atzar també juga un paper clau en la majoria de les obres mitjançant el comportament de la tinta, que no sempre es pot predir amb exactitud.

3TNIndgPus5RxKZ-qIQjaPGzlTODlR8Ar7VDQSfBlHs 5zAFYgPAZkNhfcvPxLl4VlvM3MU85MGtxwtmZbZQblM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s